Tuesday 16 June 2015

Chicken Buttermilk

Bahan bahan:

  1. Isi ayam dipotong kecil
  2. 2 sb butter
  3. 1 sb cili merah/hijau - cincang
  4. 2 cili padi - cincang (optional)
  5. daun kari
  6. Beberapa keping cheese (optional)
  7. 230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
  8. Secubit serbuk perasa ayam Knorr - (optional)
  9. Garam
  10. Serbuk lada hitam
  11. Sedikit perahan jus lemon

Bahan perap:

  1. 1 sk garam
  2. 1/2 sb sugar
  3. 2 sk serbuk kari (optional)
  4. 1 sb tepung gandum
  5. 1 telur






Cara cara:

  • Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. 
  • Masak ayam sehingga kekuningan di dalam kuali.Angkat dan ketepikan.Panaskan kuali dengan butter. 
  • Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. 
  • Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. 
  • Masukkan pula cheese.
  • Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
    Siapp...Sangat menyelerakan dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment