- Isi ayam dipotong kecil
- 2 sb butter
- 1 sb cili merah/hijau - cincang
- 2 cili padi - cincang (optional)
- daun kari
- Beberapa keping cheese (optional)
- 230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
- Secubit serbuk perasa ayam Knorr - (optional)
- Garam
- Serbuk lada hitam
- Sedikit perahan jus lemon
Bahan perap:
- 1 sk garam
- 1/2 sb sugar
- 2 sk serbuk kari (optional)
- 1 sb tepung gandum
- 1 telur
Cara cara:
- Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam.
- Masak ayam sehingga kekuningan di dalam kuali.Angkat dan ketepikan.Panaskan kuali dengan butter.
- Tumis chili dan daun kari sehingga wangi.
- Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan pula cheese.
- Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
Siapp...Sangat menyelerakan dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment